Herrie buitenunits aan banden
De geluidseisen van de buitenunits van warmtepompen en airco’s worden dit najaar vastgelegd in Bouwbesluit. Minister Ollongren van Wonen wil met de maatregel paal en perk stellen aan mogelijke geluidsoverlast van de buitendelen.
Dit zegt de minister na Kamervragen over klachten van mensen die in het televisieprogramma Kassa! werden besproken. In dit programma werd een echtpaar opgevoerd dat overlast had van de warmtepomp van de buren. Ook Vereniging Eigen Huis heeft al eerder haar angst uitgesproken voor geluidsoverlast in aardgasloze wijken. Op dit moment zijn er geen wettelijke eisen voor het geluid dat buitendelen kunnen produceren. Gemeenten kunnen dit wel doen via Algemene Plaatselijke Verordeningen. De aanpassing in het Bouwbesluit van 2012 gaat gelijkertijd plaats vinden met aanpassingen die gedaan worden voor de invoering van BENG, dat per 2020 de EPC moet gaan vervangen. De Europese Ecodesign-regelgeving stelt wel eisen aan de geluidsproductie van warmtepompen en airco’s. Toestellen die meer kabaal maken dan deze richtlijnen, mogen niet op de markt verschijnen. Volgens de minister voldoen de moderne warmtepompen ruimschoots aan deze eisen.
Geluidsproductie
Woningen die aan de lucht/water-warmtepomp gaan, all-electric of hybride, moeten worden uitgerust met een buitenunit. Deze wordt meestal aan de woning, voor de gevel of in de achtertuin gemonteerd en produceert geluid. Volgens de minister varieert de geluidsproductie van een buitendeel van 38 decibel bij een huishoudelijk toestel tot 6 kW tot 70 decibel bij een toestel van meer dan 12 kW. Het geluid is volgens haar afhankelijk van meerdere factoren dan enkel het product: de afstand tot het buitendeel, de ophanging of extra maatregelen die zijn genomen tegen het geluid, zoals speciale omkastingen. Op de afgelopen VSK in Utrecht bleek al dat veel fabrikanten met dit gegeven aan de slag zijn gegaan. De nieuwe generatie buitendelen duikt al onder de 35 decibel. Deze buitendelen zijn vaak wel wat groter (grotere ventilatoren met minder toeren en meer wisselaaroppervlak). Ook de toepassing van dempers of trillingsdempende montagebalken zijn mogelijkheden om het geluid verder terug te dringen.
Markt heeft oplossingen
Een aantal oplossingen die de markt biedt zijn hier te zien. In nieuwbouw worden buitenunits bijvoorbeeld al vaker op de plek van de schoorsteen geplaatst, zodat de overlast minimaal is. Branchevereniging Uneto-VNI denkt dat regelgeving niet per definitie nodig is. “Het geluid van warmtepompen hóeft geen probleem te zijn.” De installateurskoepel adviseert consumenten om te kiezen voor een installateur die de warmtepomp vakkundig en volgens fabrikantinstructies monteert.
Bron: Installatie.nl